In de winter gaan we veldrijden op ons eigen parcours en in het bos. Lees meer over de cross.
Traditioneel worden na de zomervakantie de eerste blikken alweer gericht op het aanstaande veldrijseizoen. Tijd voor wat meer informatie om je te kunnen voorbereiden, het materiaal alvast op orde te brengen en na te denken over nieuwe trainingsdoelen.
Veldrijden
Veldrijden is een discipline in het wielrennen die vooral in België en Nederland populair is. Het seizoen loopt ongeveer van oktober tot en met februari. Je kan zeggen dat het de enige wintersport is waar je geen sneeuw of ijs voor nodig hebt. In het veldrijden (ook wel cyclocross genoemd), racen de renners op een onverhard, vaak heel technisch en soms ook heuvelachtig parcours op gras, modder en zand soms met obstakels als balken en trappen.
Voor het veldrijden heb je andere banden nodig: dikkere banden van maximaal 33 mm met profiel voor in het veld.
Trainingen
Voor het veldrijden is het belangrijk om naast de standaard duurtrainingen ook goed op techniek en behendigheid te trainen. Dat doen we doordeweeks op ons eigen parcours op de club en in het weekend in het bos. Voor de trainingstijden en de locatie check je even de pagina van je categorie.
Wedstrijden
De wedstrijden zijn in vergelijking met het wegwielrennen kort en zwaar. Naast het door ons georganiseerde clubkampioenschap en de landelijke veldritten wordt in onze regio de Midden Nederland Competitie (MNC) georganiseerd. De MNC is bedoeld als regionale competitie met een laagdrempelig karakter voor alle leeftijden. Naast de jeugdcategorieën is er een A-groep (elite, beloften, junioren), een B-groep (amateurs, masters en sportklasse) en een C-groep (nieuwelingen en dames). Iedere wedstrijd heeft een eigen uitslag en er wordt een klassement met punten bijgehouden.
Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om op landelijk niveau deel te nemen aan de vele crossen die worden georganiseerd in samenwerking met de KNWU.
Cyclocrosser / veldrijfiets
Een fiets voor op de weg is de racefiets zoals iedereen die kent: een licht frame, smalle banden, versnellingen en een stuurbocht. De fiets is geoptimaliseerd voor gebruik op de weg. De luchtweerstand en het gewicht worden hierbij zo laag mogelijk gehouden.
Veldrijden doe je op een speciale veldrijfiets. Een veldrijfiets ziet er op het eerste oog hetzelfde uit als een wegfiets, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Het frame heeft een iets hogere trapas en er passen bredere banden op (tot 33mm). Dit zorgt ervoor dat een cyclocrossfiets goed overweg kan met onverharde wegen, modder en gras. Een voordeel van een cyclocrossfiets is ook dat je hier mee wel op de weg kan fietsen door enkel de banden te vervangen voor wegbanden. Het verschil in, met name het frame, zal voor de jeugd geen hinder opleveren. Op deze manier zou je met dit type fiets in beide seizoenen kunnen fietsen. Later is het altijd mogelijk ook te investeren in een racefiets.
Wil je dus wielrennen en veldrijden op één fiets, kies dan voor een fiets waar 33mm banden op kunnen, in de meeste gevallen is dat cyclocrosser. Onze trainers kunnen je verder helpen met tips en vragen over het benodigde materiaal.