Hier lees je alles over de verschillende soorten wedstrijden waar je aan kan deelnemen.
De Amateurs en Sportklasse rijden vaak ook tegelijkertijd wedstrijden in zogenaamde combinatiewedstrijden. Daarnaast rijden de Amateurs ook soms in een combinatiewedstrijd met de Elite/Belofte wedstrijden mee, waarbij het niveau dan ook weer hoger ligt en de wedstrijden ook langer zijn, tot wel 170km. Combinatiewedstrijd Amateurs/Sportklasse/Junioren komt ook regelmatig voor. M.a.w. voor degenen die een tandje erbij willen doen en ambitie hebben kunnen ze gaan voor een Amateurs licentie.
Voor de bovengenoemde wedstrijdcategorieën worden nationaal (maar ook internationaal) de volgende wedstrijden georganiseerd: criteriums, omlopen, klassiekers, diverse kampioenschappen en clubwedstrijden. Criteriums, Omlopen en Klassiekers zijn op nationaal (en soms internationaal) niveau. Clubwedstrijden zijn op regionaal niveau.
Criteriums
Criteriums zijn relatief korte wedstrijden van 50-60km in het centrum van een dorpje/stad. Er wordt dan gereden op een afgezet parcours (rondje) van 1 a 2 km lang. De wedstrijden zijn niet zo lang, maar het tempo ligt meestal vrij hoog. Technisch goed bochten rijden, klinkers en hobbels, steeds kunnen aanzetten na een bocht en tot 1,5uur hoog tempo kunnen rijden is een vereiste.
Omlopen
Omlopen lijken qua vorm dan op een criterium maar worden op een veel grotere ronde gedaan, 12 a 15 km. Het is dus minder bochtig. Het parcours is vrij van verkeer en de route is afgezet. De afstand is dan ook vaak langer, ca. 120-130km.
Klassiekers
Klassiekers zijn de wedstrijden op de ‘grote weg’. Het peloton wordt dan begeleidt door politie en op kruispunten geregeld door verkeersregelaars en gevolgd door de wedstrijdcaravan met volgauto’s. De afstanden voor deze categorieën zijn dan rond 120-130km. Voor deze iets langere wedstrijden is een goed ontwikkeld duurvermogen vereist. Er worden vaak hoge gemiddelde snelheden gehaald van boven de 40km/h.
Clubwedstrijden
Clubwedstrijden worden georganiseerd door de verenigingen zelf op een eigen clubparcours van ca. 1,5 a 2,5 km lang, dat meestal volledig afgesloten is. Deze wedstrijden zijn vaak bedoeld als trainingswedstrijden en zijn heel populair bij de renners. Diverse categorieën rijden dan ook vaak samen en sprinten dan apart af. Men kan vaak zelf kiezen uit groep A, B en C, met A de snelste/langste (1,5h) en C de minst lange (1h) groep. De drempel om eraan mee te doen is vrij laag, je kunt ter plekke inschrijven en zijn deze wedstrijden ook iets makkelijker om bij te houden.
Over het algemeen wordt ook niet nerveus gereden en komen de valpartijen niet vaak voor, in tegenstelling tot bijv. de klassiekers. Betreffend de gemiddelde snelheid ligt die bij deze categorieën meestal net boven de 40 Km/u. Over het algemeen wordt niet een constante snelheid gereden, maar juist in vlagen. Er valt een tijdje ‘stil’ en is de snelheid vrij laag 35 Km/u. Daarna wordt een aanval geplaatst en gaat de snelheid een tijdje flink omhoog richting 50 Km/u of meer. Vaak eindigt de wedstrijd met een gemiddelde van net boven 40 Km/u.
Samen deelnemen
Een groepje van circa 20 enthousiaste renners en rensters, die vaker in teamverband aan wedstrijden deel willen nemen, hebben zich vanaf seizoen 2024 georganiseerd in een Whatsapp groep. Daar kunnen we makkelijk in contact blijven, elkaar motiveren, informeren en afspraken maken zoals carpoolen e.d. De basis van deze groep ligt op de woensdagavond, waar veel samen wordt getraind. Op deze trainingsavonden bleek er een aantal renners enthousiast over het samen rijden van wedstrijden. Indien je van plan bent om regelmatig wedstrijden te rijden en leuk vindt om met andere renners uit de vereniging naar de wedstrijden te gaan en in contact blijft neem even contact op met de Coordinator Volwassenen.
- De groep staat open voor alle KNWU klasses, dus wat tot 2024 bekend stond als Startlicentie, Sportklasse en Amateur.
- Het rijden van wedstrijden is vrijblijvend. Bijna iedereen heeft een baan en kinderen, dus in de praktijk zijn er vaak maar een paar renners bij dezelfde wedstrijd en dat is geen probleem.
- Het wordt wel op prijs gesteld als je regelmatig meedoet tijdens woensdagavondtrainingen.
- Deelnemers aan de groep zijn competitief en willen zichzelf uitdagen. Dat kan in de vorm van een clubwedstrijdje, maar ook als je jezelf wilt klaarstomen voor een Gran Fondo prestatie of zelfs een Ultra race.